Parodontalna bolezen

PARODONTALNA BOLEZEN –  NAJPOGOSTEJŠI VZROK ZA IZGUBO ZOB PRI ODRASLIH
Parodontalna bolezen je bolezen obzobnih tkiv, ki se razvije iz dolgoletnega vnetja dlesni, gingivitis-a, ki se izrazi s pordelostjo in otečenostjo roba dlesni. Razvoj bolezni poteka brez bolečin, zato večina obolelih ne ve, da gre za bolezen- bakterijsko okužbo. Znakom obolenja, kot so krvavitev dlesni med ščetkanjem in ustni zadah, bolnik ne pripisuje resnejšega pomena, dokler se v odrasli dobi zobje ne začno majati in izpadati. To je znak, da je bolezen prizadela poleg dlesni tudi ostala obzobna tkiva (pozobnico, cement, alveolarno kost), ki omogočajo, da je zob trdno zasidran v kosti.

Raziskave so pokazale, da ima v Sloveniji več kot 90% odraslih obolenje dlesni, med temi pa jih ima kar četrtina znake parodontalne bolezni. V Sloveniji in svetu spada parodontalna bolezen med najbolj razširjene kronične bolezni.

TVEGANJE: Parodontalna bolezen je dolgotrajna kronična infekcija, ki predstavlja veliko tveganje za sistemsko zdravje, saj je v veliki meri povezana s srčnožilnimi boleznimi, diabetesom, boleznimi respiratornega trakta, prezgodnjim porodom, rojstvom otrok z nizko porodno težo, preeklampsijo nosečnic, cerebrovaskularnimi boleznimi itd.

KAJ JE VZROK ZA NASTANEK PARODONTALNE BOLEZNI?
Bolezen dlesni je zanesljiv znak pomanjkljive ali nepravilne ustne higiene, zaradi katere se na zobeh kopičijo mehke bakterijske zobne obloge ( biofilm). Če dopuščamo da takšne obloge zastajajo na zobeh, te mineralizirajo in postanejo trde bakterijske zobne obloge – ZOBNI KAMEN. Ob prisotnosti takšnih bakterijskih oblog se prično dlesni vnemati, obzobna tkiva pa lahko začno sčasoma propadati. Površino vnete dlesni in pozobnice, ki jo pokrivajo bakterijske obloge, lahko primerjamo s površino okužene rane.Bakterije v mehkih in trdih zobnih oblogah so tako glavni povzročitelj vnetja dlesni (gingivitisa), iz katerega se lahko razvije parodontalna bolezen.

paradontoza

DEJAVNIKI, KI POVEČAJO MOŽNOST ZA NASTANEK PARODONTALNE BOLEZNI:
– kajenje in žvečilni tobak,
– hormonske spremembe,
– nosečnost,
– nenatančno izdelane plombe in zobne prevleke,
– oslabljen imunski sistem,
–  diabetes,
– nekatera zdravila,
– stres,
– genetska podvrženost.

PREPOZNAJTE NASLEDNJE ZNAKE PARODONTALNE BOLEZNI IN NE ČAKAJTE DA ZAČNO ZOBJE IZPADATI!
– krvavenje dlesni med ščetkanjem,
– rdeče zatečene dlesni,
– dlesni, ki odstopajo od zob ( zobje izgledajo daljši),
– slab zadah in slab okus,
– nastanek špranj med zobmi,
– zobje ‘lezejo narazen’,
– spremenjen griz.

KAKO ZDRAVIMO PARODONTALNO BOLEZEN?
S pregledom in parodontalnimi meritvami natančno ocenimo stanje zob in obzobnih tkiv. Na podlagi anamneze, kliničnega pregleda in morebitne rentgenske preiskave pacientu predstavimo načrt in potek zdravljenja. Parodontalno bolezen je mogoče pozdraviti le z aktivnim sodelovanjem pacienta, ki mora biti motiviran za brezhibno izvajanje osebne ustne higiene,poučimo ga tudi o pravilnih postopkih in uporabi pripomočkov. Po zaključenem zdravljenju so nujne vzdrževalne faze, pacienta vključimo v ‘recall’ program. Lokalna anestezija nam omogoča, da celotno parodontalno zdravljenje opravljamo neboleče.

Na uspešnost zdravljenja pozitivno vpliva pacientova pripravljenost odpovedovanja škodljivim dejavnikom (kajenje, alkohol,…) ter zdrava prehrana, bogata z vitamini in antioksidanti za krepitev imunskega sistema. Uporaba antiseptičnih ustnih vod s clorhexidinom za dezinfekcijo ali uporaba probiotikov za izboljšanje ustne flore bo dodatno pripomogla pri zdravljenju tkiv. O uporabi tovrstnih preparatov se posvetujte s terapevtom.

LUŠČENJE IN GLAJENJE
Bolezen zdravimo s čiščenjem zobnega kamna ter luščenjem in glajenjem zobnih korenin. S tem odstranimo vse bakterijske obloge nad dlesnijo in iz obzobnih žepov , površino korenine pa naredimo čimbolj gladko, kar zmanjša nastajanje novih oblog in olajša vsakodnevno čiščenje. Način zdravljenja je odvisen od stopnje prizadetosti obzobnih tkiv. Za uspeh zdravljenja so nujni redni pregledi, katerih pogostost je individualno prilagojena , vzdrževalne faze, ter brezhibna ustna higiena pacienta

LASERSKO ZDRAVLJENJE PARODONTALNE BOLEZNI
Z laserskim zobozdravstvom smo stopili korak naprej, in tako poleg klasičnih zobozdravstvenih posegov zagotovili sodoben pristop k zdravljenju mehkih tkiv. EZ Lase tehnologija pacientu zagotavlja še večje udobje med posegi , saj omogoča neinvazivne oz. minimalno invazivne posege, hitrejše celjenje, protimikrobno delovanje, ter zmanjšuje krvavitev in bolečino po posegu. Lasersko energijo v obliki žarka lahko izredno natančno usmerjamo, zdravo tkivo pa ostane popolnoma nepoškodovano.Laser nežno dezinficira s škodljivimi bakterijami okužena medzobna tkiva. Biostimulativen učinek omogoča lepše in hitrejše celjenje obzobnih tkiv

PREVENTIVA JE NAJPOMEMBNEJŠA
Za preprečevanje gingivitisa in parodontalne bolezni je nujno temeljito čiščenje zob z zobno krtačko, nitko in medzobno krtačko vsaj 2x dnevno ter pregled pri ustnem higieniku oz. Redno letno odstranjevanje ZOBNEGA KAMNA .