Bele plombe/zalivke

BELE ALI AMALGAMSKE PLOMBE?

Belih oziroma kompozitnih plomb pod nobenimi pogoji ne moremo dojemati kot “slabše” v primerjavi z amalgamskimi. Predvsem zato, ker ne vsebuje težkih kovin, kot je denimo živo srebro pri amalgamskih. Trend v zobozdravstvu je “izogniti se kovini v ustih” in s tem tudi toksičnosti živega srebra, ki se nahaja v amalgamskih plombah.

Tehnika izdelave tovrstnih zalivb je v zadnjih letih napredovala do te mere, da so bele plombe danes že najkakovostnejša rešitev. V estetskem smislu bela plomba daleč presega manj privlačno podobo sive amalgamske plombe. Pacienti z nekoliko višjimi estetskimi preferencami se zato odločajo za bele zalivke.

Amalgam je srebrna/črna polnitev (plomba), ki je v uporabi že vrsto let. Ena izmed njenih sestavin je tudi živo srebro. Številne raziskave so pokazale, da je amalgam zdravju škodljiv, zato se v tujini že vrsto let več ne uporablja za polnitve pri otrocih in nosečnicah. Danes obstajajo številni brezamalgamski materiali v barvi zob. Zobozdravnik vam bo priporočal najprimernejšo opcijo ob prvem obisku v naši ordinaciji.

« 1 of 2 »