Otroci in zobozdravnik

otr

Preventivno zobozdravstveno varstvo za otroke vključuje:

Zdrave prehranjevalne navade
Ščetkanje in nitkanje zob
Pouk o ustni higieni
Uporabo fluorja
Zalitja fisur
Redne zobozdravstvene preglede
Ocenjevanje tveganja za razvoj kariesa
Nadzor izraščanja zob
Zaščita pred poškodbami zob

Čiščenje zobnega kamna

Preventivno otroško zobozdravstvo vključuje poleg rednih zobozdravstvenih obiskov tudi aktivno vključevanje staršev v otrokovo skrb za zobe.

Q: Zakaj je preventivno zobozdravstvo pomembno?
A: Stanje ustne votline pri otroku ima velik vpliv na splošno zdravje in kvaliteto življenja. Bolezenska stanja zob lahko otežujejo uživanje hrane, govorjenje, samozavest in dnevne aktivnosti, zobobol pa lahko otroka ovira pri koncentraciji in učenju. Zdravi zobje otroku omogočajo dobro počutje in zaupanje v lasten videz.

Q: Kdaj je treba začeti preventivo?
A: Preventivna skrb za zobe se prične s izrastjo prvega zoba. Potrebno je pričeti z  dnevnim čiščenjem, do 1 leta starosti pa je priporočljiv prvi pregled pri zobozdravniku. Zgodnji obiski otroka v zobni ordinaciji večajo možnost preprečevanja zobnih bolezni in so temelj dobrega ustnega zdravja tekom celo zivljenje.

Q: Kakšno vlogo v preventivi imajo starši?
A: Po pregledu ustne votline in oceni tveganja za nastanek kariesa ali bolezni dlesni pri otroku, oblikujemo preventivni program, ki vključuje navodila za ščetkanje in nitkanje zob, prehranska priporočila in, če je potrebno, priporočila o uporabi fluorja oz. fluoriranje, zdravljenje s HealOzonom in zalitje fisur. Z upoštevanjem smernic po priporočilu WHO (svetovne zdravstvene organizacije), pomagamo otroku pri razvoju zdravih življenjskih navad.

Q: Kako pediatrične zobozdravniki pomaga preprečiti težave z zobmi?
A: Čiščenje in poliranje zob in uporaba fluoridov so osnovni sestavni del preventivnega zobozdravstvenega programa pri otroku. Sodobno preventivno zobozdravstvo pa nam poleg tega ponuja še dodatne možnosti ohranjanja zdravja zob z zalitjem fisur in uporabo Heal Ozona, preprečevanjem športnih poškodb  z izdelavo ščitnika, in zgodnje diagnosticiranje ortodontskih nepravilnosti.

Posted in:
Articles by
Published:
LiveZilla Live Chat Software