Implantati zobni vsadki

implantati

Zobni vsadki ali zobni implantati so valjasto oblikovani, zobni korenini podobni vijaki iz titana. Titan je biokompatibilna kovina (telo jo sprejema kot njen del).

DOLGOROČNA ESTETSKA REŠITEV
Včasih lahko že majhen delček titana oživi vaš nasmeh in dvigne vašo samozavest. Osebe z enim ali več manjkajočimi zobmi se lahko počutijo nesigurne in nesamozavestne. Za vsak izgubljen zob obstaja zgodba: nesreča, slabi geni, karies ali paradontoza. Kakršen koli je vzrok za manjkajoč zob, je želja vsakega pacienta normalno žvečiti in grizti, občutiti zanesljivo stabilnost, ohraniti zdrave zobe ter se počutiti privlačno.

5 DOBRIH RAZLOGOV ZA IZBIR0 ZOBNIH VSADKOV
– dolgotrajna estetska rešitev
– ohranitev zdravih zob
– ohranitev čeljustne kosti (zobni implantati namreč sile pri žvečenju prenašajo na čeljustno kost, kar posledično pomeni njeno ohranitev)
– več udobja pri govorjenju, smejanju in uživanju hrane
– preverjena kvaliteta (Straumann, Ankylos)

KRATKA NEBOLEČA OPERACIJA ZA DOLGOTRAJNO REŠITEV
Vijak se vstavi v čeljustno kost na mesto, kjer manjka zob oz. zobna korenina. Postopek vstavitve zobnega implantata v čeljustno kost poteka v lokalni anastezijji. Zobni vsadek se nato neboleče zraste s kostjo in nam služi kot odličen nosilec za protetični nadomestek, ki je lahko porcelanska krona, mostiček ali snemna proteza.

ANIMACIJA POSTOPKA IMPLANTACIJE

KDAJ LAHKO UPORABIMO ZOBNI VSADEK (IMPLANTAT)?

1. Za nadomestilo posameznega zoba

implantat-1

PREDNOSTI:
Izognemo se brušenju vsaj dveh sosednjih zdravih zob.

2. Za nadomestilo več zob

Zobni implantanti kot nadomestilo več zob
implantatvec

PREDNOSTI:
S pomočjo povezave zobnega implantata in zoba preko mostička se lahko izognemo protezi. Izognemu se brušenju zdravih zob. Ohranimo zobne kosti.

3. Za nadomestilo vseh zob
Zobni vsadki kot nadomestilo vseh zob
implantatvsi

4. ALL ON FOUR

PREDNOSTI:
Zobni vsadki so bili razviti tako, da ostanejo trdno na mestu, so namenjeni fiksaciji. Obe rešitvi, tako pod številko 1 kot tudi pod številko 2 zgoraj nudita znatno večjo stabilnost, fiksacijo proteze kot navadne proteze. Vrsta zob, ki je fiksirana, na implantantih izgleda veliko bolj naravno kot navadna proteza.

ČAS CELJENJA
Celjenje traja od treh do šestih mesecev. V tem času se lahko na željo pacienta izdela začasen protetični nadomestek. Ko se rana zaceli in implantat utrdi, po odmiku sluznice privijemo na zobni implantat “abatment”. Nanj se po dveh tednih namesti končni protetični nadomestek.

GARANCIJA:

Trenutno je na svetu več kot 500 prozvajalcev implantatatov, katerim se letno priključujejo novi. Postopke implantacije izvajamo že več kot 20 let. Vsa leta uporabljamo švicarski sistem Strumann®, ki velja za vodilnega na svojem področju je na trgu prisoten že 30 let. Podjetje Straumann je kupilo tudi podjetje Neodent®.

Uporabljamo originalne implantate, abutmente in sestavne dele podjetja Straumann® in Neodent®, katerih certifikate prejmete ob ustvaitvi. Straumann nudi doživljensko garancijo za dele uporabljene pri implantacji.

Operacije pri nas opravlja izključno maksilofacialni in orl kirurg. S tem lahko opravljamo operacije, ki omogočijo ustvariti ustrezne pogoje za implantacijo tudi v primerih ko sicer to ni možno( sinus lift, presajanje kosti).

Naše vodilo je da se nadgradnja protetika na implantat namesti po 3 do 4 mesecih celjenja. V naši ordinaciji takojšnje obremenitve ni (” zobje v enem dnevu “) saj to po nepotrebnem povečuje tveganje za neuspeh.

Z uporabo vrhunskih implanatov , implantacija z za to suposobljenim kirurgom, sterilnim okoljem in natančno protetično nadgradnjo garantiramo za dologotrajnost. V primeru, da bi v kateremkoli primeru prišlo do zavrnitve se vam implantacija opravi brez stroška še enkrat.

ZAKAJ TAKŠNE RAZLIKE V CENI IMPLANTATA / IMPLANTACIJE

Zaradi različne kakovosti implantataov oz proizvajalcev. Na ceno vpliva tudi ali implantacijo opravi zobozdravnik ali za to usposobljen kirurg.

Pojav številnih novih nepreverjenih proizvajalcev dentalnih implantatov lahko resno ogrozi vaše zdravje.Več o nevarnih materialih si lahko preberete na https://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150721112406.htm

Kdo lahko dobi vsadke implantate?

Pomembno je dobro splošno zdravje. Implantacija se lahko opravi pri katerikoli starosti.  Pred postopkom implantacije, pacient opravi pregled pri kirurgu, kjer se naredi tudi anmneza in popis bolezni ter zdravil,ki jih pacient jemlje. Vsadki/implantati se lahko vstavijo pri popolnoma zdravi čeljusti.  Pred samimi posegom je zelo pomembno, da se kakršnokoli vnetje(granolom), bolezni dlesni(gingivitis ali paradontoza), zobna gniloba(karies) predhodno sanira/pozdravi/odpravi. Prav tako se naredi rentgensko slikanje zob ali CT(računalniška tomografija) ali CBCT(3 dimenzionalna slika), da se prepričamo, da ima bolnik zadostno količino kosti na področju implantacije. V kolikor pacient nima zadosti kosti, obstaja možnost dograditve umetne kosti,sinus lift.

 Če povzamemo, so predpogoji so naslednji:
• dobro splošno zdravje
• zadostna količina kosti v nasprotnem primeru se kost dogradi
• dobra ustna higiena

V katerih primerih implantacija ni možna?

Pred samo implantacijo je nujno diagnosticirati potencialne zdravstvene težave in jih zdraviti. Sama implantacija predstavlja minimalno zdravstveno tveganje, toda določene kronične bolezni in »starostne« bolezni ter dejavniki življenjskega sloga se štejejo za previsoke:  resne imunske sistemske težave,diabetes (implantacija je možna, v kolikor je raven inzulina nadzorovati, tumorji , hude bolezni srca in ožilja, težave pri strjevanju krvi, nekatera zdravila, nosečnost , nezadostna količina kosti (pred implantacijo možno le to dograditi), slaba ustna / zobna higiena, čeljust še vedno raste (starost 14-18), kajenje, prekomerno uživanje alkohola, odvisnosti od drog ali zdravil.

Med vsemi zgoraj naštetimi pogoji, je najlažje rešljiva težava ustna higiena.  Pred posegom si odstranite zobni kamen (vsaj 2x letno) in poskrbite za temeljito ustno higieno.

Tveganja pri  implantaciji

Po mednarodni statistiki je 98% vseh zobnih implantacij je uspešnih! V naši ambulanti stremimo k 100 % uspešnosti.

Na uspešnost implantacije vpliva material torej proizvajalec implantata. Uporabljamo le Straumann in Neodent, popolna sterilnost. Kirurško visoko kvalificirano osebje in proeteični del, ki lahko zaradi napačne izdelave poškoduje implantat. Prav tako je pomebno, da se implantat ne obremeni takoj(kar je trenutno zelo priljubljeno) saj se z tem poveča riziko pri uspešnosti. V skrajnem primeru, v kolikor se vsadek ne bi prijel se brez dodatnih stroškov poseg ponovi.

Vstavijo se sterilni implanatati/ zobni vsadki iz titana, ki ne povzročajo alergijske reakcije ali tumorjev. Zobni vsadki so človeškemu tkivu prijazni, zaradi titan-oksidove plasti, ki le te pokriva. Material v telesnih tekočinah ni , zato ne reagira z imunskim sistemom in ne povzroča imunske reakcije. V primeru dobre ustne higiene ni skrbi da vsadek ne bi obstal.

Priprava za implanatcijo

Pri vsaki operaciji, kar implantacija je ,obstaja tveganje, čeprav zelo majhno. Zmanjšanje dejavnikov tveganja je zelo pomembna in zahteva med drugim tudi sodelovanje s strani pacienta. Predlagamo, da se posvetujete z osebnim zdravnikom, ki pozna vaše zdravstveno stanje. Prav tako je pomembno, da o morebitnih boleznih ali rednemu jemanju zdravil obvestite svojega Prav tako ne pozabite omeniti kakršno koli alergijo na zdravila ali druge snovi.

Upoštevajte naslednja tri pravila pred operacijo:

– Ne prihajajte s praznim želodcem; jesti kot običajno pred imenovanjem. V primeru sadacije se je o tem pogoju potrebno predhodno posvetovati z zobozdravnikom oz. anesteziologom
-Jemljite redno predpisana zdravila, razen antikoagulantnih zdravil (aspirin in njegovi derivati), oz kot vam jih je predpisla osebni zdravnik po posvetu o implantaciji.
– Priporočljivo je spremstvo:  prijatelja ali sorodnika , ker vožnja po operaciji zaradi lokalne anestezije ni pripopročljiva. V primeru SEDACIJE pa nedopustana

 

ZIGOMATIČNI IMPLANTATI

Implantati so titanijevi vijaki, ki nadomeščajo zobno korenino oz. predstavljajo nosilec zobno-protetične konstrukcije. Da lahko opravljajo svojo funkcijo morajo biti obdani in zraščeni s kostjo. Zaradi prisotnosti maksilarnega sinusa v  zgornji čeljusti pri nekaterih pacientih ni dovolj kosti, zato jo moramo dograditi. Velikokrat je za to potreben operativni poseg, ki ga imenujemo  dvig sinusnega dna.

Pri ekstremnih resorbcijah kosti, kjer tudi dograditev kosti in dvig sinusnega dna ne moreta zagotoviti pogojev za implantacijo, moramo kost za sidranje vsadkov poiskati drugje. To se včasih zgodi po posegih z odstranitvijo dela zgornje čeljusti ali če so bili klasični implantati vstavljeni, a jih je bilo potrebno zaradi vnetnih zapletov odstraniti.

Za razliko od kosti na čeljustnem grebenu, ki po izgubi zob izgine, ostaja masa kosti v telesu ličnice tudi v starosti nespremenjena, zato jo lahko v izjemnih primerih uporabimo za sidranje implantatov.  Poseg je leta 1998 prvi opisal Branemark. Taki – zigomatični – implantati so daljši (35-52,5mm) in nekoliko drugače izdelani kot običajni, njihova funkcija pa je enaka: predstavljajo sidra za izdelavo zobno-protetičnega nadomestka.  V najpogostejši postavitvi uporabimo za celotni zgornji čeljustni lok dva klasična in dva zigomatična implantata.

Če tudi v sprednjem delu zgornje čeljusti ni dovolj kosti in anatomske razmere to dopuščajo, pa lahko v vsako lično kost vstavimo po dva zigomatična implantata in torej zobno-protetično rehabilitacijo izvedemo na štirih zigomatičnih implantatih.

Uporaba zigomatičnih implantatov je uveljavljena metoda implantatno podprte zobno-protetične rehabilitacije v zgornji čeljusti, vendar jo zaradi tehnične zahtevnosti, nevarnosti zapletov pri vstavitvi, potrebe po vstavitvi v sedaciji ali splošni anesteziji, možnosti kasnih komplikacij zaradi prehoda implanatov skozi maksilarni sinus, omejenih možnosti, ki jih imamo za povezavo implantata in zobno-protetičnega nadomestka ter višje cene priporočamo zgolj takrat, ko so ostale možnosti izčrpane.

Avtor prispevka o zigumatičnih implantataih: Vojko Didanovič, dr.med., spec. maksilofacialni kirurg, spec. otorinolaringolog