Nadomestitev mankajočih zob

Zobe lahko izgubimo zaradi različnih razlogov: parodontalne bolezni,  poškodbe,  okužbe živcev. To so  najpogostejši razlogi. V preteklosti je bilo nekaj običajnega, da se zob odstrani.
Ko je znanost v zobozdravstvu napredovala je težnja k ohranitvi zob postala normalna. V večini primerov se zdaj lahko ohranijo zobje, ki bi bili včasih takoj odstranjeni.  Glavni razlogi, da ljudje ,kljub sodobnim tehnikam in tehnologijam v zobozdravstvu  izgubijo zobe so: pomanjkanje znanja, pomanjkanje finančne sposobnosti, pomanjkanje ustne higiene, travma ali poškodba zoba, počena korenina.

V kolikor izgubimo zob in se tega primerno ne obravnava se sproži vrsta zaporednih dogodkov , ki lahko pripelje do izgube drugih zob in izgube funkcije. Preostali zobje se začnejo premikati v prostor, kjer je bil manjkajoči zob in začnejo prevzemati funkcijo, sile namenjene manjkajočemu zobu/zobem. Posledično se začnejo pojavljati nezaželeni presledki ali začnejo drugi zobje izraščati. Spremenjeni ugriz lahko povzroči spremembo obraznih potez/ upadle poteze. Več zob, ko je izgubljenih večja je verjetnost za pojav obraznih črt in gub, kar pomeni prezgodnje staranje . Manjkajoče zobe se lahko nadomesti s fiksno(mostiček/ most,implantati) ali snemno protetično rešitvijo (proteza).  Ne-snemljiva ali fiksna protetična rešitev je po navadi boljša saj je tako v funkciji kot v estetiki najbolj podobna naravnim zobem.

FIKSNE REŠITVE

FIKSNI MOSTIČKI

Fiksne mostičke ločimo na klasične, kovinsko porcelanske mostičke  in nekovinske mostičke.
Klasični mostički so narejeni iz porcelana na kovinskem ogrodju Ogrodje je lahko narejeno iz plemenitih (zlato, platina,paladij) ali neplemenitih kovin in še vedno veljajo za “zlati standard”.
Novejši mostički, ki so sedaj na voljo, so lahko izdelani iz kompozitnih materialov okrepljenimi s steklenimi vlakni , ki v celoti namestijo ogrodje. Lahko so narejeni iz porcelana na cirkonijevemu ogrodju , lahko je narejen celoten iz cirkonija , hibridni materialih(npr. Empress,Emax)
Za vrsto materiala se odločimo selektivno glede na indikacije v ustni votlini(od primera do primera).
Mostiček je  več med seboj povezanih umetno narejenih kron  pritrjenih na nosilce (korenine sosednjih zob, ki so pozicionirani ob vrzeli manjkajočih zob). Manjkajoči zob se imenuje člen, zobje narejeni na nosilcih(koreninah ) pa krone.

Druga vrsta fiksnega mostička se imenuje “Maryland most“.  Tu je člen(nadomestek manjkajočega zoba)  fiksiran na sosednje zobe z t.i. «nevidnimi zaslonkami«(bele) ali inlayi. Narejen je lahko iz različnih brez kovinskih materialov.

IMPLANTATI

implantat impantsimpantsimpantsimpants

Druga možnost za zamenjavo manjkajočih zob so zobni vsadki ali implantati. Za več let zdravniki uporabljajo vsadke za nadomestitev manjkajoče delov telesa, kot so boki in ramena. Danes lahko zobozdravniki uporabljajo isto tehnologijo za nadomestitev manjkajočih zob. Zobni vsadki so postali predvidljivi in pomenijo estetska alternativo fiksnim ali odstranljivim mostičkom, poleg estetike je prednost tudi v tem da v nasprotju z mostičkem tukaj ni potrebno pobrusiti sosednja dva zdrava zoba. Kaj je zobni vsadek? Implantat je umetna zamenjava za zobno korenino, navadno izdelan iz titanove zlitine, ki je operativno postavljen v kost.

SNEMLJIVA REŠITEV

PROTEZA

Razlikujemo med delnimi in totalnimi protezami. Z delnimi protezami nadomeščamo delno brezzobe čeljusti, s totalnimi pa rešujemo primere popolnoma brezzobih čeljusti. Z njimi dosežemo lep, naraven nasmeh in optimalno učinkovitost.