Nosečnost in dlesni

Nosečnost in zdravje ustne votline

nosečnost
zobozdravnik in nosečnost

Za nosečnice je preventivna zobozdravstvena obravnava še posebej pomembna. Ameriška akademija za otroško zobozdravstvo (AAPD) priporoča preventivni zobozdravstveni pregled v prvem trimesečju nosečnosti. Ob pregledu se terapevt in nosečnica pogovorita o že obstoječih stanjih ustne votline, o domači negi, predvsem pa mora imeti preventivni pregled poudarek na obzobnih tkivih. Bolezen obzobnih tkiv v nosečnosti lahko v veliki meri vpliva na zdravje ploda, domnevno lahko povzroči prezgodnji porod, rojstvo otroka z nizko porodno težo ali preeklampsijo.

Strokovne ustno higienske postopke (čiščenje zobnega kamna, luščenje in glajenje) je priporočljivo izvesti v prvem trimesečju in zatem, če je ustna higiena temeljita, morebitna parodontalna bolezen pa strokovno nadzorovana, ponovno v tretjem trimesečju.

Medtem ko so zobne paste koristna zaščita pred kariesom, AAPD ne podpira jemanja fluorovih preparatov (npr. tablet ali kapljic) prenatalno. Če nosečnica doživlja jutranje slabosti, mora biti seznanjena s pomembnostjo izpiranja ust po bruhanju (kozarec vode, v katerem je raztopljena žlička natrijevega bikarbonata). Zaradi možnosti nastanka zobnih erozij se mora uro po bruhanju izogibati ščetkanju. V obravnavo pa je potrebno vključiti tudi predpisane smernice za skrb za ustno zdravje dojenčka.

Ustni higieni pred nosečnostjo in med njo bi bilo potrebno posvetiti večjo pozornost. Nosečnost bi se morala začeti brez vnetja obzobnih tkiv ali prisotnosti kariesa, če pa te bolezni med nosečnostjo ugotovimo, jih je potrebno zdraviti.

Avtor prispevka: Marjana Brezigar,dipl.ustni higienik

Posted in:
Articles by
Published:
LiveZilla Live Chat Software