Sedacija sanje vsakega pacienta

sedacija uspavanje pacienta
sedacija
SEDACIJA

Ali misel, da morate k zobozdravniku, ohromi vaše celotno telo? Bi raje vztrajali pri agoniji zobobola, kot obiskali zobozdravnika? Niste edini. Veliko ljudi ima tako močno fobijo pred zobozdravnikom, da raje ne opravijo nobene terapije oziroma zdravljenja.

Za ljudi, ki se izogibajo zobozdravnika, lahko sedacija premaga občutek tesnobe. Sedacije se lahko uporablja tako pri  srednje in bolj invazivnih posegih.  Katere vrste sedacija, če sploh, se uporabi, pa je odvisna od stopnje strahu in vrste posega

Kaj je sedacija v zobozdravstvu?

Pri sedaciji v zobozdravstvo uporabljamo zdravila za pomoč pacientom za sprostitev med zobozdravstvenimi postopki. Včasih se jo značuje kot “spanje v zobozdravstvu,” čeprav to ni povsem točno. Pacineti so običajno budni, z izjemo tistih, ki so v splošni anesteziji.

Ravni sedacije, vključujejo:

Minimalna sedacija – ste budni ampak sproščeni.
Zmerna sedacija (prej imenovana “zavestna sedacija”) – pri govoru se vaše besede, lahko popačijo  in se postopka v velikem delu ne spomnite.
Globoka sedacija – ste na robu zavesti, vendar vas je še vedno mogoče prebudil.
Splošna anestezija – ste popolnoma nezavedni.

Katere vrste sedacije se uporablja v stomatologiji?

Vdihavanje- minimalna sedacija. Dihaš dušikov oksid – sicer znan kot “smejalni plin” – v kombinaciji s kisikom preko maske, ki je postavljen pred nos. Plin, se vam pomaga sprostiti. Vaš zobozdravnik lahko nadzorujete količino pomirjeval ,ki jih boste prejeli, in hitro izzveni. To je edina oblika sedacije, kjer boste lahkopo posegu  vozite sami.
Oralna sedacija. Odvisno od celotnega odmerka, lahko oralna sedacija sega od minimalne do zmerne. Za minimalno sedacijo velja oralno konzumiranje tablete in se ponavadi vzame približno uro pred postopkom. Po tabletki boste zaspani, a še vedno budni. Večji odmerek se lahko uporabi za zmerno sedacijo.
IV zmerno sedacija. Prejmete sedativni zdravila skozi veno, tako da gre za hitrejše delo. Ta metoda omogoča zobozdravniku nenehno prilagajanje stopnje sedacije. Ta metoda se uporablja v naši ambulanti.
Globoka sedacija in splošna anestezija. Prejemeta  zdravila, ki vas bodo uspala in bostev času postopka v nezavesti ali v globokem spanju. Medtem, ko ste v splošni anesteziji, vas ni možno enostavno prebuditi, dokler učinki anestezije ne popuščati sami ali s pomočjo reversibilnih zdravil.

Ne glede na to, kateri tip sedacije boste prejeli, boste potrebovali lokalni anestetik – omrtvičenje – na mestu, kjer je zobozdravnik dela – za lajšanje bolečin.

Komu je namenjena sedacija?

Sedacija je najbolj primerna za ljudi, ki imajo resen strah ali občutek tesnobe, ki jim preprečuje, da bi obiskali zobozdravnika.

Sedacija zobozdravstvo je lahko primerna tudi za ljudi, ki:

imajo nizek prag bolečine
ne more sedeti pri zobozdravniku
imajo zelo občutljive zobe
imajo refleks bruhanja
potrebujejoo daljši poseg (2 ali več ur)

Kdo lahko opravi sedacijo?

Dr. Škorjanc je opravil šolanje v Londonu in pridobil certifikat SAAD.  Kljub šolanju dr.Škorjanc sedacijo pri nas opravlja dr. Eleonora Ivanova , specialist anesteziolog, ki je usposobljen za vse ravni sedacije in anastezije tako odraslih kot otrok.

Kako varna je sedacija v zobozdravstvu?

Vedno obstaja tveganje pri prejemanju anestezije. Ponavadi je varna. Vendar paje pri nekaterih ljudeh potrebna previdnost, kot npr. tisti, ki so predebeli ali imajo obstruktivno spalno apnejo. Predhodno je potreben pogovor z osebnim zdravnikom in nato še z anesteziologom(bolj verjetno, da se pri sedaciji pri njih razvijejo zapleti ).

Pomembno je, da se prepričajte, da vaš zobozdravnik izšolan in usposobljeni za  vrsto sedacije ,ki jo boste prejeli .

Pred posegom/sedacijo bi moral vaš terapevt opraviti naslednje stvari:

Pred posegom je potrebno narediti  anamnezo, naredi usposobljen zobozdravnik ali anesteziolog. Vaš zobozdravnik/anesteziolog  mora tudi ugotoviti, ali ste primeren kandidat za sedacijo in se seznaniti z zdravili ,ki jih prejemate.   Povprašajte katero pomirjevalo je primerna za vašo starost in zdravstveno stanje. Pomembno je, da ugotovite, katero usposabljanje ima zobozdravnik in koliko postopkov je izvedel z uporabo sedacije. Prejeli boste obrazec o podrobnosti postopka

V primeru dodatnih vprašanj se obrnite na svojega terapevta.

Zobozdravnik/anestezilog mora med postopkom spremljati vitalne znake. Terapevt mora imeti tudi kisik  in zdravila, ki izničijo učinke sedacije v primeru, ko je to potrebno.