Diabetes/ sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen  oz. diabetes predstavlja večje tveganje za težave z zobmi in dlesni. Diabetes namreč zmanjšuje možnost za boj proti ustnim bakterijam. Visok krvni sladkor spodbuja rast bakterij in tako prispeva k boleznim dlesni.  Pozorni bodite predvsem na naslednje simptome, ki kažejo na morebitne težave:

‒ rdeče, boleče, otekle, krvaveče dlesni ali dlesni, ki se pomikajo proč od zob,
‒ majavi ali naprej štrleči zobje,
‒ kronično slab zadah,
‒ nepravilni ugriz ali neprilegajoča se proteza.

sb

Nadzorujte sladkorno bolezen, da boste obdržali svoj nasmeh.
Dobro nadzorovana sladkorna bolezen prispeva k oralnemu zdravju. Če je diabetes slabo nadzorovan ali če imate povišan krvni sladkor, se poveča tveganje za suha usta, bolezni dlesni, izpadanje zob in glivične okužbe. Ker lahko okužbe v ustni votlini povzročijo dvig krvnega sladkorja, lahko diabetes postane še težje obvladljiv. Skrb za oralno zdravje vam lahko pomaga obvladovati vaš krvni sladkor.

Redno obiskujte svojega zobozdravnika.
Ljudje s sladkorno boleznijo so nagnjeni k okužbam ustne votline, zato je pomembno, da se na zobozdravstveni pregled odpravijo vsaj dvakrat na leto. Svojemu zobozdravniku povejte, če imate sladkorno bolezen in katera zdravila jemljete. Redni zobozdravniški pregledi in strokovno čiščenje zobnih oblog lahko pomagajo ohraniti oralno zdravje. Zobozdravnik ali ustni higienik vas lahko nauči, kako doma najbolje lahko poskrbite za zdrave dlesni in zobe.

PLAK
Ko jeste, se lepljivi plak oziroma obloge (hrana, slina in bakterije) začnejo lepiti na zobe. Te sproščajo kisline, ki napadajo zobno sklenino. Neočiščene obloge se nato spremenijo v zobni kamen, ki se nabira nad in pod robom dlesni. Tega pa ni več mogoče odstraniti s pomočjo zobne ščetke ali zobne nitke, zato je potreben obisk ustnega higienika. Dlje, ko ostane zobni kamen na zobeh, bolj je škodljiv. Bakterije v zobnih oblogah in zobnemu kamnu povzročajo vnetja, ki posledično vodijo do bolezni dlesni, sčasoma pa tudi do majavih zob oziroma njihove izgube. Visok krvni sladkor parodontalno bolezen pogosto še poslabša.

PRAVILNO ŠČETKANJE ZOB VEČKRAT NA DAN
Umivanje zob vsaj dvakrat na dan ohranja vaš dah svež in odstranjuje ustne bakterije, ki povzročajo nastanek zobnih oblog, ki privedejo do okužb in vnetij v ustni votlini.
Pri pravilnem ščetkanju zobno krtačko položimo na zobe pod kotom 45 stopinj proti dlesnim. S krtačko se dve minuti nežno gibljemo naprej in nazaj po celotni površini zoba ‒ spredaj, zadaj in po žvečilni površini. Na koncu oščetkamo še dlesni in jezik. Če težko držite zobno krtačko, poskusite z električno zobno ščetko.

VSAKODNEVNO NITKANJE
Z zobno nitko odstranimo obloge v medzobnih prostorih, torej na mestih, ki jih z zobno ščetko ne dosežemo. Če niste prepričani, kako pravilno uporabljati zobno nitko, za nasvet vprašajte svojega zobozdravnika ali ustnega higienika. Tudi nitkanje s prakso postane lažje.

nitkanje

SKRB ZA ZOBNO PROTEZO
Ohlapna ali slabo vzdrževana proteza lahko privede do draženja dlesni, razjed in okužb. Pomembno je, da se pogovorite s svojim zobozdravnikom o potrebnih spremembah zobne proteze. Če imate sladkorno bolezen, ste nagnjeni k večjemu tveganju za glivične okužbe, kot so ustne razjede, ki se težko zacelijo. Slabo vzdrževana proteza lahko prispeva h glivičnim okužbam. Pomembno je, da se proteza dnevno odstrani in očisti, saj na tak način zmanjšamo tveganje za okužbe.

KAJENJE IN DIABETES
Tobačni izdelki (npr. cigarete, cigare, brezdimni tobak) škodujejo vsakomur. Če kadite in imate sladkorno bolezen, pa je tveganje za nastanek bolezni dlesni še toliko večje. Tobak lahko poškoduje in povzroči umik dlesni. Prav tako lahko pospeši izgubo kosti in izgubo tkiva, kar vodi do izgube zob. Poiščite svoje razloge za opustitev kajenja, določite si datum in pridobite podporo družine in prijateljev.

PRIPRAVITE SE NA ORALNI KIRURŠKI POSEG
Dobro nadzorovan krvni sladkor zmanjšuje tveganje za okužbe in pospeši celjenje ran. Če ste napoteni na oralno operacijo, obvestite svojega zobozdravnika in kirurga, da imate sladkorno bolezen. Zdravnik vam lahko priporoči odlog operacije, dokler vaši krvni sladkor ne bo pod nadzorom.

kirurg
kirurg

 4 KORAKI ZA ZAŠČITO VAŠEGA ZDRAVJA
Ukrepi, ki zagotavljajo oralno zdravje, pripomorejo tudi k nadzorovanju sladkorne bolezni:

‒ prehranjujte se zdravo,
‒ ne kadite,
‒ spremljajte svojo sladkorno bolezen in zdravila, ki jih prejemate,
‒ redno obiskujte svojega zobozdravnika, tako boste zmanjšali tveganje za nastanek resnih težav.

OPOZORILNI ZNAKI
Redni zobozdravniški pregledi so pomembni, saj lahko vaš zobozdravnik prepozna bolezni dlesni že v zgodnji fazi, tudi če ne občutite bolečin ali drugih simptomov. Če opazite pordelost, oteklino, krvavitev dlesni, majavost zob, suha usta, bolečine ali katere koli druge simptome, ki vas skrbijo, se takoj pogovorite s svojim zobozdravnikom.