Kajenje in dlesni

Kajenje povzroča težave. kot so:

‒ slab zadah,
‒ zabarvanost zob,
‒ vnetje žleze slinavke pri vstopu v žrelo,
‒ povečano kopičenje zobnih oblog in zobnega kamna,
‒ povečana izguba čeljustne kosti,
‒ povečano tveganje za leukoplakijo (bele lise v ustni votlini),
‒ povečano tveganje za razvoj bolezni dlesni, ki so glavni vzrok za izgubo zob,
‒ slabše celjenje pri ekstrakciji zob, parodontalnem zdravljenju ali oralni kirurgiji,
‒ nižja stopnja uspešnosti pri implantaciji,
‒ povečano tveganje za razvoj raka ustne votline.

Kako kajenje privede do bolezni dlesni?
Kajenje in uporaba drugih tobačnih izdelkov lahko privede do bolezni dlesni, ki vplivajo na pritrditev kosti in mehkih tkiv na zobe. Kajenje moti normalno delovanje celic obzobnih tkiv, zato so kadilci dovzetnejši za okužbe, parodontalno bolezen, imajo slabše prekrvavljene dlesni, kar lahko vpliva na celjenje ran.

So brezdimni tobačni izdelki varnejši?
Ne, tako kot cigare in cigarete, brezdimni tobačni izdelki (npr. njuhanje in žvečenje tobaka) vsebujejo vsaj 28 kemikalij, ki povečujejo tveganje za raka ustne votline, raka grla in požiralnika. Tobak za žvečenje vsebuje celo višjo raven nikotina kot cigarete, zaradi česar je težje prenehati z njegovo uporabo.

Brezdimni tobak lahko draži dlesni, zaradi česar se le ta prične odmikati od zob, zobne korenine postanejo izpostavljene, povečuje se tveganje za nastanek zobne gnilobe. Izpostavljene korenine so tudi bolj občutljive na toplo in hladno hrano in pijačo. Poleg tega lahko sladkorji, ki se pogosto zaradi boljšega okusa dodani brezdimnemu tobaku, povečajo tveganje za zobno gnilobo.

Ne glede na to, koliko časa ste uporabljali tobačne izdelke, lahko takojšnje prenehanje močno zmanjša resno tveganje za vaše zdravje. Enajst let po prenehanju kajenja postane tveganje za razvoj parodontalne bolezni enako kot pri nekadilcih. Tudi zmanjšanje količine kajenja pripomore k zmanjšanju tveganja za vaše zdravje. Ena od študij je pokazala, da je tveganje za razvoj bolezni dlesni trikrat večje pri kadilcih, ki pokadijo pol škatle cigaret na dan kot pri nekadilcih. Medtem ko je tveganje pri kadilcih, ki pokadijo več kot škatlico cigaret na dan, šestkrat večje. Druga študija, objavljena v Journal of American Dental Association, je pokazala, da je ustna lezija levkoplakija popolnoma odpravljena v šestih tednih po prenehanju kajenja kar pri 97,5 % bolnikov.

Nekateri statistični podatki iz American Cancer Society spodbujajo k razmisleku:
Približno 90 % oseb, ki zbolijo za rakom v ustih, rakom ustnic, jezika in grla, uživa tobak. Tveganje za razvoj teh oblik rakavih obolenj se povečuje s količino uporabe tobačnih izdelkov in trajanjem razvade. Kadilci so šestkrat pogosteje nagnjeni k razvoju teh oblik raka kot nekadilci.

Pri približno 37 % bolnikov, ki vztrajajo pri uporabi tobačnih izdelkov tudi po ozdravitvi raka, se bodo kasneje razvile druge oblike raka ust, ustnic, jezika ali žrela (in le pri 6 % bolnikov, ki so po odkritju bolezni prenehali uporabljati tobačne izdelke).

Kako lahko preneham?

Image result for stop smoking broken cigarette
Če želite opustiti kajenje oziroma druge vrste uživanja tobaka, vam lahko zobozdravnik ali zdravnik s pomočjo zdravil pomaga pri zmanjševanju želje po uporabi tobačnih izdelkov. Nekatere izmed teh izdelkov je mogoče kupiti v lekarni prej prek okenc?!, nekatere pa lahko dobite na recept. Pozanimajte se o programih podpornih skupin v vaši bližini. Posvetujte se z zdravnikom ali zobozdravnikom. Med možnostmi za opustitev kajenja so tudi zeliščna zdravila, hipnoza in akupunktura.