Skelenje, občutljivost zob

 Občutljivost zob
Občutljivost zob je dokaj pogost pojav. Skeljenje se lahko pojavi ob uživanju hladne ali tople pijače ter hrane ali ob vdihavanju hladnega zraka. Govorimo o kronični motnji z akutnimi epizodami. Zob sestavljata zobna krona in korenina. Zobno krono sestavlja plast sklenine (dentin). Dentin v zobni korenini pokriva tanka plast zobnega cementa. Občutljivost nastane, ko se dentin izpostavi zunanjim dejavnikom. To se lahko zgodi, ko se obrabi sklenina ali ko se dlesen umakne in se razgali koreninska površina. Preventiva je zelo pomembna, da se ne bi pojavili vzročni dejavniki. Najpomembnejša je pravilna ustna higiena.

NAJPOGOSTEJŠI VZROKI OBČUTLJIVOSTI ZOB
Nepravilno in preveč agresivno ščetkanje zob, uporaba trdih zobnih ščetk in zobnih past z močnimi abrazivnimi delci povzročajo občutljivost zob.

Slaba ustna higiena, s kopičenjem zobnih oblog okoli zob in dlesni, zaradi česar nastanejo trde zobne obloge, na katere se pripenjajo bakterije. Te povzročajo gingivitis in parodontalno bolezen. – Posledica teh obolenj je tudi umik dlesni.

Kisline, ki niso bakterijskega izvora, lahko povzročajo klinaste defekte (erozije) ob zobnem vratu. Te so lahko ekstrinzičnega (zunanjega – hrana in pijača) ali intrinzičnega (notranjega – kislina iz želodca pri želodčnem refluksu ali bulemiji) izvora.

Z beljenjem zob dosežemo lep in filmski nasmeh, vendar se lahko pojavi občutljivost na zunanje dražljaje. Ta občutljivost zob lahko tudi mine po nekaj tednih.
Škripanje z zobmi ali stiskanje zob (bruksizem).