Zalivanje fisur

Zalivanje fisur je metoda preprečevanja nastanka kariesa. Na griznih površinah zob se nahajajo jamice, fisure in brazde, katere je včasih nemogoče popolnoma očistiti z zobno krtačko. V njih tako zastajajo bakterije, ki s svojimi toksini povzročajo karies, katerega je potrebno odstraniti in nadomestiti s plombico. Da bi se izognili nastanku kariesa, fisure preventivno zalijemo. V vdolbinice na griznih ploskvah zob s tehniko lepljenja nanesemo material, ki fisure zapolni in prekrije. V naši ordinaciji uporabljamo sodobne materiale za zalivanje fisur, ki so prozorni in povsem prilagodljivi površini zoba, kar omogoča še dodatno kontrolo. Pri otrocih priporočamo preventivno zalitje fisur čimprej po izrasti zob.

V kombinaciji s fluoriranjem in Heal Ozonom je zalivanje fisur pomembnen preventivni poseg, prednost vseh treh pa je, da se izvajajo povsem brezbolečinsko.

Znanstvene raziskave so pokazale, da so pravilno nanesene zalivke 100-odstotno učinkovite pri zaščiti zobne površine pred kariesom. Zalivke delujejo kot fizična bariera pred gnitjem. Zaščita je determinirana z zmožnostjo zalivke, da se oprime zoba. Dokler ostane zalivka nedotaknjena, majhni delčki hrane in bakterije, ki povzročajo luknje, ne morejo skozi ali pod rob zalivke.