Lasersko oblikovanje dlesni

Lasersko oblikovanje dlesni popravi prevelike ali neenakomerno ravni dlesni. Storitev naredi zobozdravnik, ki opravlja storitve estetskega zobozdravstva. Pacientom, ki imajo tako imenovani »gummy smile«, omogočimo neboleč dvig dlesni. Oblikovanje dlesni oziroma “gum conturing”, je postopek preoblikovanja dlesni /tkiva okoli zob.

Lasersko oblikovanje dlesni je estetski dentalni postopek, ki osveži vaš nasmeh in izboljša oralno zdravje . Postopek vključuje minimalno invazivno lasersko terapijo, ki odstrani in preoblikuje neenakomerne ali odvečne dlesni. Rezultat so zdrave in naravno oblikovane dlesni, ki pripomorejo k vitalnemu, mlademu in privlačnemu izgledu, kar prispeva k vaši samozavesti in privlačnosti.

Oblikovanje gingivalnega tkiva/dlesni se naredi zaradi estetskih razlogov ali zaradi oralnih zdravstvenih razlogov, kot je slaba ustna higiena. Slaba ustna higiena lahko povzroči večje dlesni in nastajanje kalkusa in plaka.

Med težave estetike dlesni spadajo: »gummy smile« (pokažemo preveč dlesni), neenakomerno oblikovane konture dlesni, izguba “papillae” (majhen delček dlesni /tkiva med vašimi zobmi) ter razkrite /izpostavljene površine zobnih korenin.

lasersko-oblikovanje -dlesnigingivektomija 1 in 2

Lasersko oblikovanje odstrani in preoblikuje odvečno tkivo, in na tak način dvigne linijo dlesni . S tem se zob poveča oz. je viden večji del zoba. Prav tako se lahko oblikuje linija dlesni z namenom njene poravnave oz. da ustvarimo simetrijo dlesni.

KAJ VKLJUČUJE OBLIKOVANJE DLESNI?
Oblikovanje dlesni najbolj pogosto izvajajo estetski zobozdravniki in paradontologi. Potreben je en obisk, ki traja približno eno uro. Po uporabi lokalnega anestetika, se uporabi diodni laser, ki odstrani, preoblikuje in »zapečati« odvečno tkivo. Ob laserskem posegu dlesni ne krvavijo prav tako ne občutite bolečine . Včasih je moč občutiti manjše nelagodje.

POSVET O Oblikovanju dlesni  in načrtovanje terapije
Ob rednem pregledu lahko vaš zobozdravnik/zobozdravnica ugotovi, da so vaše dlesni, ki obkrožajo zobe prevelike ali so se začele umikati zaradi začetka parodontalne bolezni. V tem primeru bo konzultacija vsebovala posvet o regeneraciji obzobnega tkiva z namenom preventive ali zdravljenja parodontalne bolezni. V tem primeru vam bo vaš zobozdravnik/ zobozdravnica predlagal več možnosti terapij.

V primeru, da razmišljate ali načrtujete estetki dentalni poseg, kot so porcelanske luske ali preobrazbo nasmeha vam lahko vaš terapevt predhodno predlaga lasersko preoblikovanje dlesni , ker je linija dlesni nesimetrična oz. so dlesni prevelike.Tovrstni poseg zahteva minimalni čas celjenje oz. ga ne zahteva.

PO POSEGU
Po posegu je možno da dlesni rahlo zatečejo, prav tako je možno da pacient občuti manjše nelagodje.
Oblikovanje dlesni potrebuje en dan celjenja.
V primeru da bi se pojavile bolečine vam lahko vaš zobozdravnik predpiše zdravila proti bolečinam.
Oblikovanje dlesni je varno in neboleče. Z vsakodnevnimi aktivnostmi lahko nadaljujete takoj po posegu. Rezultati so trajni.
Lasersko oblikovanje zapečati in sterilizira območje obravnave, kar znatno zmanjša možnost infekcije, minimizira vnetje in pospeši hitrejše celjenje,. Laser prav tako omogoča večjo natančnost.

gingivektomija prej potem
gingivektomija takoj po posegu