Opornice proti smrčanju

Kaj je smrčanje:

Smrčanje je zvočni pojav, ki med posamezniki nastaja med spanjem. Smrčanje se pogosteje pojavlja pri moških kot ženskah. Delež “smrčačev”  se povečuje s starostjo. V povprečju je razmerje 40% moških in 20% žensk. V določenih primerih (približno 10%) je smrčanje tako hudo, da povzroči zastoj dihanja, kar ima lahko resne posledice.

V večini primerov se za pomoč odpravo oz. zdravljenje odločijo iz razloga, da je njihovo smrčanje moteče za okolico oz. partnerja in redko zaradi zdravja. Vedeti pa moramo, da lahko smrčanje tudi ogroža zdravje in zmanjšuje kvaliteto življenja.

Vzroki za smrčanje so : staranje (povešeno mehko nebo),prekomerna telesna teža, ovira pri dihanju skozi nos, mandlji in žrelnica (pri otrocih), brazgotine po operaciji mandljev, uživanje pomirjeval in alkohola, spanje na hrbtu .

V prvi fazi so prva pomoč lahko posebne temu namenjene opornice in nato v drugi dfazi operativni poseg. Pregled opravi specialist otolaringolog dr.Vojko Didanovič.

Vrste pripomočkov :

Pripomoček s bukalnimi vezni tečaji
»Silensor – SL« s pomočjo prožnega plastičnega tečaja, ki povezuje zgornjo in spodnjo opornico premika j spodnjo čeljust naprej. Na voljo različne velikosti tečajev, ki omogočajo spodnji čeljust še večji premik naprej.

Pripomoček/aparat proti smrčanju z vijakom
OrthoApnea vsebuje titanov vijak, ki povezuje zgornjo in spodnjo opornico in tako omogoča postopno premikanje spodnje čeljusti. Bolnik rahlo zavrti vijak ob vsakokratni uporabi aparata, dokler smrčanje ne preneha. Aparat OrthoApnea je udoben za nošenje in omogoča prosto gibanje v čeljusti, da lahko pacient med nošnjo aparata govori in pije.
smr1 smr2