Kako se zdravita gangrena zob in granulom?

Če karies doseže zobno pulpo oziroma zobni živec, pride do vnetja. Posledica vnetja je lahko odmrtje zobnega živca oziroma tako imenovan mrtev zob. Prav tako pa je ena od posledic lahko tudi granulom. Da se izognemo granulomu in zobobolu, je treba karies pravočasno odstraniti in zob plombirati. S pravočasno sanacijo kariesa pri zobozdravniku skrbimo za to, da ne pride do vnetja zobnega živca. Živec zaradi vnetja namreč lahko odmre oziroma se vnetje razširi še okrog zoba, čemur pravimo granulom.

Dobra ustna higiena je v tem primeru najboljša preventiva. Ker pa se karies pojavi tudi na težje dostopnih mestih, kot je recimo medzobni prostor ali prostor med zalivko in zobom, ga tudi z rednim ščetkanjem ne moremo vedno popolnoma odstraniti. V primeru, da kljub dobri ustni higieni karies prodre do zobnega živca, se zobozdravnik odloči za čiščenje zobnih korenin oziroma kanalov. Gre za zobozdravstveno metodo, ki prinaša dobre rezultate pri zdravljenju granuloma.

Kaj je granolom ali granulom?

Če se vnetje zobnega živca razširi še na obzobno tkivo, nastopi granulom. Čeprav se v splošni rabi pojavlja predvsem različica granolom, se beseda pravilno piše s črko u, torej granulom. Ta podatek vam lahko olajša spletno iskanje podatkov o tej bolezni, saj boste s pravilnim zapisom besede granulom lažje našli strokovne prispevke na to temo. Še bolj kot branje slednjih pa vam bodo pri preprečevanju in reševanju težav z zobmi pomagali redni obiski pri zobozdravniku. Ta bo že med splošnim pregledom vašim zob opazil različne spremembe, ki lahko vodijo do težav in bolezni. S preventivnimi posegi bo poskrbel za to, da do njih sploh ne bo prišlo in da se boste tako izognili tudi granulomu.

Kako preprečiti granulom?

Granulom je najlažje preprečevati v začetni fazi bolezni. To pomeni, da je treba zobozdravnika obiskati pravočasno. Še najbolje pa je, če ga obiščemo, še preden nastopi granulom. Ta je namreč posledica močnega vnetja zobnega živca, ki se razširi še na kostno tkivo oziroma pod zobne korenine. Bolj je vnetje razširjeno, težje ga je zdraviti. Da se izognemo težavam, je dobro preventivno obiskovati zobozdravnika in skrbeti za svoje zobe.

Zobozdravnik bo pravočasno opazil vnetje živca ter ga pozdravil. Po potrebi bo tudi očistil zobne kanale, s čimer je možno uspešno preprečiti granulom. Nekoč je veljalo, da je edina rešitev za granulom puljenje zoba, danes pa temu ni več tako. Endodontsko oziroma koreninsko zdravljenje v več kot devetdeset odstotkih primerov uspešno pozdravi granulom.

Gangrena zob ali odmrtje zobnega živca

Gangrena zob nastane zaradi globinskega kariesa, ki povzroči vnetje zobne pulpe oziroma pulpitis. Posledica nezdravljenega pulpitisa je gangrena zob, ki nastopi, ko živec v zobu zaradi konstantnega vnetja odmre. Vnetje zoba oziroma zobnega živca velikokrat spremlja močna bolečina oziroma zobobol. Možno pa je tudi, da vnetja sploh ne čutimo, zato ne moremo vedeti, kaj se dogaja z našim zobom. Takšno neboleče vnetje lahko opazi le zobozdravnik, ki vnetje živca pozdravi in tako prepreči, da bi nastopila gangrena zob.

Globinski karies in pulpitis sta pogosti težavi, s katerimi se srečuje marsikdo. Gangrena zob je na srečo redkejša, saj jo zobozdravniki z zdravljenjem zobnega živca znajo uspešno preprečiti. Če pa do gangrene zob vseeno pride, je treba natančno očistiti zobne kanale in vanje vstaviti zdravilo, ki bo pomirilo vnetje. Postopek je včasih treba večkrat ponoviti, dokler zdravljenje ni uspešno. Čeprav gre za resno težavo, pa je gangrena zob s sodobnimi metodami zdravljenja popolnoma ozdravljiva.

Da vam težave povzroča prav gangrena zob ali vnetje zobnega živca, iz katerega se gangrena zob razvije, kažejo naslednji simptomi:

– eden od vaših zob je zelo občutljiv pri ugrizu

– muči vas hud zobobol z oteklino

– je eden od vaših zob potemnel

– imate zelo močen zadah z vonjem po gnilobi

– eno od vaših lic je zatečeno

Seveda za naštete težave ni nujno kriva gangrena zob, zato se je treba odpraviti k zobozdravniku, ki bo presodil, kaj je vzrok. S pravilno metodo zdravljenja bo odpravil vzrok kot tudi posledice. Pri tem je treba vedeti, da se nezdravljena gangrena zob hitro širi. Tega nikakor ne smemo dopustiti, če nam je mar za naše zobe. Zato se v primeru zgoraj naštetih težav čim prej odpravite na pregled! Četudi vzrok vaših težav ni gangrena zob, ampak kaj drugega, je zgodnje odkrivanje vzroka težav pomembno. Tako namreč lahko preprečite hud zobobol ali nadaljnje resne težave z zobmi!