Vas muči zobobol?

Eno od najbolj neznosnih bolečin, ki nas lahko doleti, zagotovo predstavlja zobobol. Zaradi njega marsikdo ponoči ne more spati, saj je bolečina, ki ga spremlja res neprijetna. Do takšne neprijetne bolečine v zobu lahko pride iz zelo različnih vzrokov. Zato je pomembno, da se takrat, ko nas boli zob, čim prej odpravimo k zobozdravniku, ki bo odkril pravi vzrok naše bolečine in zobobol tudi uspešno odpravil. V primeru, da nastopi zobobol, torej ne čakajte niti trenutka, ampak se čim prej odpravite k zobozdravniku!

Prva pomoč pri zobobolu

Kadar vas muči zobobol, je treba ukrepati čim prej. Najprej si je treba dobro umiti zobe in jih nežno, a natančno očistiti še z zobno nitko. Eden od vzrokov za zobobol je namreč lahko tudi majhen delček hrane, ki se zatakne med zobe. Če tam ostane dalj časa, začne razpadati, zaradi česar se razmnožijo bakterije, ki lahko povzročajo zobobol. Prav to je tudi razlog, da si je treba zobe redno čistiti. Samo ščetkanje ni dovolj, pomembna je tudi uporaba zobne nitke, predvsem pa redni obiski zobozdravnika. Če natančno čiščenje zob zobobola ne ublaži, je čas za obisk zobozdravnika! Zobozdravnik vam bo že po telefonu znal svetovati, kako ukrepati, ko se razvije zobobol.

Zakaj nas zobje bolijo?

Bolečina, ki ji pravimo zobobol, lahko izvira iz samega zoba, lahko pa je vzrok tudi v obzobnem prostoru, dlesni, čeljusti ali sinusih. Zob navadno postane zelo občutljiv, bolečina pa je lahko tudi le občasna. Pogosto se zobobol razvije ob stiku z zelo hladno ali zelo toplo hrano oziroma ob dotiku zoba. Velikokrat bolečina tudi sama od sebe izgine, a to še ne pomeni, da je z zobom vse v redu. Treba je najti vzrok za zobobol, kar pa lahko naredi le usposobljen zobozdravnik. Ko bo slednji odkril, zakaj vas zob boli, pa ga bo začel zdraviti in tako odpravil zobobol.

Zobobol lahko nastane iz različnih razlogov

– vnetje zobnega živca
– nabiranje gnoja v zobni korenini
– vnetje sinusov oziroma prehlad
– karies ali zobna gniloba
– poškodovan ali razpokan zob
– pogosto škrtanje z zobmi
– demineralizacija ali poškodba sklenine
– vnetje ali druge bolezni dlesni
– infekcija rane po odstranitvi zoba
– zaradi izraščanja modrostnega zoba
– pomanjkljiva ustna higiena
– razpadajoči delčki hrane med zobmi
– poškodovana plomba oziroma zalivka

Ker zobobol nastane iz različnih vzrokov, se med seboj razlikujejo tudi postopki zdravljenja. Odstranitev zobnega živca je nujna le, če drugi načini zdravljenja ne pomagajo, vsekakor pa to ni edina metoda, ki se jo zobozdravniki poslužujejo, ko nastopi zobobol. Včasih je dovolj že odstranjevanje kariesa, zamenjava plombe ali drug podoben poseg, ki odpravi vzrok, zaradi katerega je prišlo do zobobola.

Nemudoma k zobozdravniku!

Zobozdravnik je edini usposobljen za iskanje vzroka za zobobol in za to, da zna vzrok tudi odpraviti. Marsikdo se k zobozdravniku ne želi odpraviti iz strahu pred bolečino, a v resnici je bolečina, ki jo povzroča zobobol, veliko hujša od tiste, ki jo čutimo med popravilom zob. Sodobne metode v zobozdravstvu omogočajo popravilo zob skorajda brez bolečin, zato za redno obiskovanje zobozdravnika ne sme biti izgovorov. Prav redni obiski pri zobozdravniki so poleg ustrezne ustne higiene najboljša preventiva proti nastanku zobobola. Če torej nočete, da bi vas mučil zobobol, skrbno čistite zobe in redno obiskujte zobozdravnika!

V primeru, da kljub temu nastopi zobobol, pa takoj ukrepajte. Pomembno je pravočasno odkriti vzrok in ga odpraviti. Zobobol sicer lahko izgine sam od sebe, a to še ne pomeni, da se čez nekaj dni, tednov ali mesecev ne bo zopet pojavil. Takrat lahko nastopi v veliko hujši obliki, saj bodo težave, zaradi katerih prihaja do zobobola, še napredovale. Temu se izognete tako, da zobozdravnika obiščete takoj, ko začutite, da z vašim zobom nekaj ni v redu!