Sinus lift/dograditev kosti

V kolikor razmišljate o vsadkih; implantatih morate imeti zdrave dlesni in zadostno/ustrezno čeljustno kost za podporo vsadku. V kolikor je čeljustna kost premehka, pretanek oz. je greben preozek je potreben t.i.brone grafting, dograditev kosti ali osteoplatsika presajanje kosti.

V primeru, da višina kosti v zgornji čeljusti ni zadostna  oz. so sinusi preblizu čeljustni kosti je potreben dvig sinusnega dna,

SINUS LIFT / SINUS AGUMENTATION/DVIG SINUSNEGA DNA

Kaj je to?
Dvig sinusnega dna je je operacija na vaši zgornji čeljusti pri kateri se dodaja umetna ,in sicer na področju kočnikov in ličnikov. To včasih imenujemo tudi agumentacija sinusa. Na tem mestu kirurg doda umetno kost na področju med čeljustnico in maksilarnimi sinusi, ki so na obeh straneh nosu. Da bi naredili prostor za dodajanje kosti, je potrebno membrano sinusa premakniti navzgor, ali “dvigniti”. Dvig sinusnega dna/agumentacijo opravi specialist maksilofacialni ali oralni kirurg. Poznamo zaprti ali odprti sinus lift. Zaprti sinus lift se naredi v primeru, ko gre za manjšo dograjevanje kosti, v nasprotnem primeru se naredi odprti sinus lift.

V katerih primerih se naredi sinus lift ?
Ko so sinusi na mestu implantacije preblizu čeljustne kosti ali ko ni zadostne višine kosti( zgornja čeljust)

Obstaja več razlogov za to:
• Veliko ljudi, ki je izgubilo zobe v svoji zgornji čeljusti – zlasti zadnje zobe, ali molarja – nimajo dovolj kosti.  Zaradi same anatomiji lobanje ima zadnji del zgornje čeljusti manj kosti kot spodnja čeljust.
• Izguba kosti zaradi parodontalne  bolezni, bolezni dlesni( mora biti pred implantati absolutno sanirana)
• izguba zob lahko pripeljala do izgube čeljustne kosti. Ko zob nekaj časa manjka čeljustna kost začenja izginjati, se resorbira (absorbirajo nazaj v telo). Če so zobje manjkali dolgo časa, potem obstaja velika verjetnost da ne bo dovlj kosti za vsadke.
• maksilarni sinusi so lahko preblizu zgornje čeljusti. Oblika in velikost sinusa se razlikuje od osebe do osebe. Sinus se lahko z leti tudi poveča.

Število dvigov sinusnega dna ali sinus lifti  postajajo vedno bolj pogosti (v zadnjih 15 letih), ker se povečuje tudi število oseb,ki se odločijo za nadomestitev manjkajočih zob z zobnimi vsadki/implantati.

Priprava
Kost, ki se jo uporabi pri dvigu sinusnega dna  lahko izvira iz vašega lastnega telesa (avtogena kost), ali iz kravje kosti (ksenotransplantat). V primeru uporabe vaše/avtogene kosti se le ta vzame  iz drugih področij v ustih (osteoplastika) ali delov telesa ( v nekaterih primerih, kirurg odstrani kost iz kolka ali golenice). Ta operacija je priporočljiva v primeru hude izgube kostne mase in omogoča  implantacijo zob tudi v primerih, ki so bili prej  skoraj brezupni. Območje zdravljeno z osteopplastiko/dodajanje kosti je potrebno pogosto zajeti s tako imenovano membrano.

Pred posegom je potrebno opraviti CBCT, tako da lahko zobozdravnik oz.kirurg naredi študija anatomije čeljusti in sinusa, prav tako se natančno izmeri višino in širino obstoječe kosti in oceni zdravje vašega sinusa. V kolikor imate sezonske alergije, je potrebno opraviti operacijo v času ko nsio aktivne.

Opis postopka, zaprti sinus lift
Vaš kirurg bo prerezal dlesen, na mestu kjer so bili vaši zobje.  Tkivo dlesni se dvigne, da se čeljustna kost izpostavi. V kost se izrežet.t. majhno ovalno okno. Membrana,ki  obdaja sinus na drugi strani okna ločuje sinus od čeljustne kosti. Membrana se nežno potisne navzgor in stran od vaše čeljusti. Granule kostnega materiala se nato namestijo v prostor, v katerem je bil sinus. Količina uporabljene kosti  je različna, ampak ponavadi se doda nekaj milimetrov kosti  Ko je doadna kost na mestu se tkivo zapre z šivi. Implantati se nato vstavijo  štiri do devet mesecev kasneje. Ta čas omogoči, da se dodan(umeten) material združi z vašo lastno kostjo. Čas za celjenje je odvisen od količine dodane kosti.

Po posegu:
Po posegu je možno, da boste na območju zatekli ali imeli podpludbo/modrico. Morda boste imeli kvavitev iz ust ali  nosu. Ne useknite se ali ne kihajte  na silo. To lahko povzroči premak dodane kosti/materiala, in zrahljanje šivov. Vaš zobozdravnik/kirurg  vam lahko predpiše sprej z fiziološko raztopino, da ohranjate notranjost nosu vlažno in predpiše zdravilo za preprečevanje zastojev in vnetja. Prav tako boste prejeli analagetike/zdravila proti bolečinam, antibiotik in antimikrobno ustno vodico za pomoč pri preprečevanju okužb/curaprox REKLAMA.

Večina bolnikov občuti le rahlo nelagodje po postopku dviga sinusnega dna(zaprti).
Po 7 do 10 dni po posegu sledi kontrolni pregled. Na pregledu se oceni celjenje in odstrani šive. Po sinus liftu, boste morali čakati več mesecev da se kostni material strdi in integrarira z vašo čeljustno kostjo.  Kot dodatek k temu posegu je možno uporabljati beljakovine, imenovane rastni faktorji kot pomoč da se kost strdi hitreje. S trombociti bogata plazma, ki vsebuje rastne faktorje, se vzame iz vaše krvi , se pred kirurškim posegom zmeša z umetno kostjo ki se namesti  v svoj sinus.

Tveganja
Glavno tveganje pri dvigu sinusnega dna, je, da bi se sinusna membrana pretrgala ali raztrgala(zelo redko). Če je membrana raztrgana med postopkom, jo bo kirurg bodisi zašil ali namestil obliž nad njim, ko to ni možno se operacija prekine in se počaka, da se sinus zaceli sam. V tem primeru se sinus lift lahko ponovi,  ko se je membrana zacelila. To običajno traja nekaj mesecev. Zaceljena membrana je debelejša in močnejša, kar pomeni, da bo drugi poskus dviga sinusneg dna uspešen.

Toda drugi dejavniki vplivajo tudi na uspeh.
Infekcija nevarnost  enako kot pri kateremkoli kirurškem postopku. Vendar se ta redko pojavi ptri dvigu sinusnega dna.
V redkih primerih se obstoječa kost ne integrira z dodanim kostnim materialom ne razvije dovoda krvi. Če se to zgodi, je potrebno postopek dviga snusnega dna ponoviti.

Kdaj se  je potrebno obrniti na kirurga:
• Vsaka oteklina ali bolečina poslabša ki bi se s časom slabšala (Naj bi se zmanjšala po treh dneh.)
• v primeru, da se krvavitev ne ustavi po enem do dveh dneh.
• Krvavitve je svetlo rdeče barve in neprekinjeno. (Normalna krvavitev po tem postopku izžareva počasi in je temno rdeča z možnimi strdki.)
• Se vam zdi , da se je material, ki so se mopremaknilodstranil  po kihanju ali pihanju nosu.
• bolečina se s časom ne zmanjšuje.
• razvijete vročino.

BONE GRAFTING, DODAJANJE UMETNE KOSTI
• V primeru ko razpoložljiva količina ali kakovost kosti ne zadošča za zagotovitev stabilnosti vsadka.
• V primeru paradontalne bolezni, ko zobje niso več varno pritrjeni.
• V primeru večje poškodbe kosti (iz kateregakoli razloga).
• Pred implantacijo zob, če se vstavi na spodnjem delu sinusa.
• Po odstranitvi zobnih korenin ali ciste.

Pomembno je, da telo manjkajoči del/manjko kosti nadomesti z novim naravnim kostnim tkivom in ne z “nekoristnim” kalusnim tkivom. Zaradi tega mora biti mesto, kjer želimo pridobiti  kostno tkivo najprej napolnjen s snovjo, ki deluje kot prostor za »zadrževanje« kosti, ki se generira. Manjše dograditve kosti izvedemo istočasno kot implantacijo. V hujših primerih, je pred vsaditvijo zobnih vsadkov potrebno počakati vsaj šest mesecev.

Več časa mine od ekstrakcije zoba, tanjše bo kostno tkivo . V slabih primerih, preostale kosti ni dovolj, da bi podpirala celo najmanjšo vsadek(mini implantat). V tem primeru je potrebno dvig sinusnega dna. V primeru, ko  je bila prvotna debelina kosti manj kot 3-4 mm, je nujno potrebno šest mesecev celjenja po posegu sinus-lifting; šele takrat, da se lahko vstavi zobni implantat (i).

Vrste dograjevanja kosti/Bone grafting

Enostavna dograditev
Preden se vstavi osteoplastični material je dlesen potrebno odpreti . Nato se vstavi granulat umetne kosti na mesto manjkajočega dela kosti . Kolegenska membrana v tem primeru ni potrebna.

Sintetični material se v telesu v celoti absorbira v nekaj mesecih, nadomesti ga na novo ustvarjeno kostno tkivo. Izdelan je iz čistega beta-trikalcijevega fosfata, ki zagotavlja regeneracijo kosti. Bio-plastike  (poli-mlečne kisline) dodamo k granulatu, imenovane tudi Biolinker generira lepljivo film na granulata, tako da se lahko postavi po želji natančno, hitro in brez izgube, s posebno dozirno brizgo,ki se hitro strdi. Debel film tudi preprečuje razmnoževanje bakterij.
Dodamo mebrano

Bio-Oss je material je izdelan iz mineralov, pridobljenih iz kosti avstralskih goveda. Med obdelavo se vsi organski material odstrani, ostanejo le kalcijeve spojine. Med ran, se granulat vgrajen v obstoječo kostnega tkiva, ki jih telo postopno absorbira, in jo nadomestiti z novo proizvedene tkiva.
Bio-Gide membrana je narejena iz kolagena, pridobljenih iz živali. Kolagen protein je glavni gradnik kože in vezivnega tkiva; pospešuje celjenje ran in omogoča optimalno regeneracijo kosti.
Lyoplant
Membrana je sestavljen iz čistega kolagena, izdelan iz govejega perikardija. S posebnim postopkom priprave, je surovina očistiti encimov, lipidov in non-kolagenskih proteinov. Nadzorovano liofilizacijo (sušenje v kombinaciji z zamrzovanjem) zagotavlja ohlapno strukturo vlaken, ki omogoča optimalno vgradnjo v originalni tkiva.