Zakaj zdravljenje zob?

Vam je zobozdravnik ali endodont povedal, da potrebujete koreninsko zdravljenje zobnih kanalov? Niste edini.

Z endodontskim zdravljenjem se vsako leto ohrani oziroma reši na milijone zob. Za lažje razumevanje te terapije vam bomo odgovorili na naslednja vprašanja.

Kaj je endodontsko zdravljenje?
Zakaj oziroma kdaj je potrebno endodontsko zdravljenje zoba?
Kateri znaki, kažejo na potrebo po endodontskem zdravljenju?
Kako lahko z zdravljenjem koreninskih kanalov ohranimo zob?
Bom med ali po posegu čutil/-a bolečine?
Kakšna je cena za zdravljenje zoba?
Bo zob po končanem endodontskem zdravljenju potreboval posebno nego ali dodatno zdravljenje?
Ali je endodontsko zdravljenje zobnih kanalov mogoče v vseh primerih?
Kaj je lasersko zdravljenje zobne korenine?

Kaj je endodontsko zdravljenje?

»Endo« je grška beseda, ki pomeni znotraj, »odont« pa je grški izraz za besedo zob. Endodontsko zdravljenje se osredotoča na notranjost zoba. Koreninsko zdravljenje zobnih kanalov je eden od tipov endodontskega zdravljenja. Da bi lažje razumeli endodontsko zdravljenje zoba, moramo najprej poznati njegovo anatomijo. Znotraj zoba, pod skleninskim plaščem in trdo plastjo, ki se imenuje dentin, je mehko tkivo, imenovano zobna pulpa. Ta vsebuje krvne žile, živce in vezivno tkivo in ustvarja sekundarni dentin. Zobna pulpa se razteza od krone zoba do konice korenin, kjer se združi s tkivom, ki obdaja zobne korenine. Pulpa je pomembna v času rasti in razvoja zoba. Ko pa se zob popolnoma razvije, lahko preživi tudi brez zobne pulpe, saj prejema hranila iz okoliških tkiv.

Zakaj oziroma kdaj je potrebno endodontsko zdravljenje zoba?

Endodontsko zdravljenje je potrebno, če se pulpa, tj. mehko tkivo v notranjosti koreninskega kanala, vname ali okuži. Vnetja ali okužbe lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov: globoka gniloba, ponavljajoči se zobozdravstveni posegi na zobu, razpoka ali čip v zobu. Poleg tega lahko poškodbe pulpe povzroči tudi poškodba zoba, ki sicer nima vidnih čipov ali razpok. Če se vnetje pulpe ali okužba ne zdravi, lahko povzroči bolečine ali pa pride celo do abscesa.

Kateri znaki kažejo na potrebo po endodontskem zdravljenju?

Znaki, ki kažejo na potrebo po endodontskem zdravljenju zoba, so: bolečina, dolgotrajna občutljivost na vročino ali mraz, občutljivost na dotik in žvečenje, razbarvanje zoba, otekanje, drenaža (izcedek) in občutljivost bezgavk (v bližini čeljustne kosti in dlesni je to ok?). Včasih pa pacient ne občuti nobenih simptomov.

Kako lahko z zdravljenjem koreninskih kanalov ohranimo zob?

Zobozdravnik odpravi vnetje ali okužbo zobne pulpe, s posebnimi inštrumenti skrbno očisti in oblikuje notranjost koreninskega kanala, nato koreninske kanale napolni in zapre. Zatem se zob zaščititi še z zobno krono ali zobno zalivko (odvisno od posameznega primera).Tako ozdravljen zob lahko opravlja enake funkcije kot vsak drug zob.

Bom med ali po posegu čutil/-a bolečine?

Endodontski postopek pripomore k lajšanju bolečine, ki jo povzroča zobobol, ki je nastal zaradi vnetja ali okužbe zobne pulpe. S sodobnimi tehnikami in anestetiki (lokalna anestezija) pa je poseg popolnoma neboleč. Prvih nekaj dni po zdravljenju je lahko zdravljen zob nekoliko občutljiv, predvsem v primeru, če je bila pred zdravljenjem prisotna bolečina ali okužba. V tem primeru si lahko pomagate s protibolečinskimi tabletami, ki jih dobite v lekarni brez recepta ali v naši ambulanti.

Občutek zdravljenega zoba je lahko še nekaj časa nekoliko drugačen kot občutek pri ostalih zobeh, kar je povsem običajno. Če se po posegu pojavijo hude bolečine ali občutek pritiska, ki traja več kot nekaj dni, pokličite v ambulanto.

Endodontsko zdravljenje pogosto lahko izvedemo med enim ali med dvema obiskoma pri zobozdravniku. Zdravljenje zoba vključuje naslednje korake:

Endodont preuči RTG-sliko zoba, nato aplicira lokalni anestetik. Ko je zob omrtvičen, okoli zoba postavi majhno zaščitno »zobno pregrado« in tako zob izolira, da med postopkom ostane čist in brez sline. V kronskem delu zoba zobozdravnik ali endodont naredi odprtino, skozi katero dostopa do vhodov v koreninske kanale. Nato uporabi posebne, zelo majhne inštrumente za čiščenje zobne pulpe in koreninskih kanalov in oblikovanje prostora (strojno širjenje kanalov) za kasnejše polnjenje zobnih kanalov. Potem ko je prostor koreninskih kanalov očiščen in oblikovan, ga zobozdravnik zapolni z biokompatibilnim materialom, običajno iz naravne smole, imenovane Gutta-percha. To nato dopolni z lepilnim cementom in tako popolnoma hermetično zapolni koreninske kanale. V večini primerov zobozdravnik nato naredi t. i. začasno zaprtje zoba (začasni cement). Začasno polnjenje se kasneje, preden se zob obnovi z novo zobno krono ali kompozitno plombo, odstrani.

Kakšna je cena za zdravljenje zoba?

Strošek je odvisen od težavnosti oz. od števila zobnih korenin/kanalov, ki se jih zdravi (eno-, dvo-, tri- ali štirikoreninski zob), ter od tega, koliko obiskov/faz je potrebnih med zdravljenjem. Endodontsko zdravljenje zoba in ohranitev lastnega zoba je v primerjavi z alternativno rešitvijo 3 do 4-krat cenejše. Ekstrahiran zob je namreč potrebno nadomestiti z zobnim vsadkom ali mostičkom, v nasprotnem primeru se zobje začnejo premikati in čeljustna kost topiti. V primeru mostička je potrebno sosednja zdrava zoba preparirati. Zdravljenje zoba je torej primerjalno finančno ugodnejša rešitev.

Bo zob po končanem endodontskem zdravljenju potreboval posebno nego ali dodatno zdravljenje?

Dokler zoba nimate zaščitenega z zobno krono oziroma zobno zalivko, z zdravljenim zobom ne smete žvečiti ali gristi – tak zob je namreč dovzeten za zlome, zato ga je potrebno zaščititi v najkrajšem možnem času. V nasprotnem primeru morate skrbeti za dobro ustno higieno (rok), vključno s krtačenjem, uporabo zobne nitke in rednimi zobozdravniškimi pregledi ter čiščenjem zobnega kamna.

Življenjska doba endodontsko zdravljenih zob je enaka kot življenjska doba drugih zob. Zdravljen zob je sicer bolj krhek, kar pomeni nekoliko večjo možnost frakture krone ali korenine. V posameznih primerih endodontsko zdravljenje zoba ni učinkovito. Redko se lahko zgodi, da je zob občutljiv še nekaj mesecev po uspešnemu zdravljenju.

Ali je endonotsko zdravljenje zobnih kanalov mogoče v vseh primerih?

Večino zob je mogoče zdraviti. V primerih, ko koreninski kanali niso dostopni, ko je korenina počena ali ko zob nima ustrezne podpore (ni primarno stabilen), takrat pa zoba ni mogoče ohraniti. Vendar pa velik napredek tehnologij in tehnik v zobozdravstvu/endodontiji omogoča, da je dandanes mogoče ozdraviti tudi zobe, ki jih še pred nekaj leti ne bi bilo mogoče rešiti. Če endodonstko zdravljenje ni mogoče, se lahko opravi apikotomija (kirurški poseg). V zadnjih desetih oziroma dvajsetih letih je bilo na znanstvenem področju zdravljenja koreninskih kanalov mnogo inovacij. Zobozdravniki morajo biti zato, če želijo, da bi bilo zdravljenje koreninski kanalov uspešno, seznanjeni s sodobnimi koncepti in tehnikami.

Določeni postopki pri zdravljenju koreninskih kanalov so postali s pomočjo sodobnih tehnologij (npr. strojno/avtomatsko širjenje kanalov, uporaba apex lokatorja, ki natančno določi konec zobne korenine, uporaba rentgena za preverjanje natančnosti polnitve, dezinfekcija z laserjem, ozonom) bolj  avtomatizirani. V nekaterih primerih je možno opraviti endoterapijo v eni fazi oziroma med enim obiskom (one session dentistry), v tem primeru traja terapija 1 uro in več. Veliko zobozdravnikov uporablja pri endodontskem zdravljenju posebne povečevalne lupe ali druge načine povečave (mikroskop), kar še dodatno doprinese k večji uspešnosti zdravljenja.

Kaj je lasersko zdravljenje zobne korenine?

Z razvojem miniaturne, fleksibilne konice laserja iz posebnih vlaken lahko laser sedaj uporabljamo kot pomoč pri endodontskem (koreninskem) zdravljenju zobnih kanalov. Empirično podprte znanstvene raziskave (Dr. Roy H. Stevens s sodelavci iz Temple’s Kornberg School of Dentistry in dr. Ulrich Schoop s kolegi iz University of Vienna Dental School ) so pokazale, da je laser primeren za čiščenje in razkuževanje koreninskih kanalov, in se lahko varno uporablja, če se upoštevajo navodila za uporabo laserjev ter raven energije in čas obsevanja, ki sta natančno določena za obravnavo predlaganega območja (v tem primeru koreninskega kanala).

V naši ambulanti v ta namen uporabljamo diodni laser Ez lase.

Laser ali ozon se uporabljata le kot dodatek k endodontski terapiji in sta namenjena razkuževanju koreninskih kanalov (odstranitvi mikroorganizmov) in ne nadomeščata klasičnega endodontskega postopka.

Posted in:
Articles by
Published:
LiveZilla Live Chat Software