Kaj povzroča propadanje zob, sklenine?

KAKO ENAMEL/SKLENINA ŠČITI VAŠE ZOBE ?

enamel
zaščita zob

Enamel /zobna sklenina je na nek način podobna jajčni lupini in ščiti mehek del notranjosti zoba . V nasprotju z jajčno lupino je enamel trd.Gre za najtršo substanco v vašem telesu. Z nekaj sreče in dobro ustno higieno lahko prenese desetletja žvečenja, grizenja in mletja.

ZAKAJ SO ZOBJE RUMENI, ZABARVANI ?  

kaj zabarva zobe
zabarvanost zob

Enamel je na pogled bele barve, toda v resnici je prozoren. Plast, ki je pod njim(dentin) daje zobu barvo, ki je lahko zaradi dentina  bolj temna ali bolj svetla.

Toda čez čas čaj, kava, vino, cigarete in določena hrana obarva vaše zobe rumeno ali sivkasto. To površinsko zabaravnost lahko odstranimo s “peskanjem” .

EROZIJA ZOB IN KARIES

Kljub temu da je enamel trden, se lahko izrabi. Kisline iz hrane in pijače povzročajo erozijo in karies. Prav tako lahko pride do razpok ali krhanja. Žal pa v nsprotju z našimi kostmi pa stanje ni reverzbilno , ga ni možno celiti. Škoda je permanenta .

Ko se enamel enkrat poškoduje, pride do izpostavljenostu notranjega dela zoba(dentina) in zato pride do nastanka kariesa. Prav tako  zaradi izpostavljenosti dentina čutimo skelenje in občutljivost na mrzlo ali vroče.

občutljivi zobje
skelenje občutljivost zob

LJUBITELJI VINA , ČAJA , GAZIRANIH PIJAČ POZOR!!!

V kolikor naštete pijačeuživate večkrat na dan to ogroža vaš enamel saj je le ta skozi cel dan izpostavljen škodljivim kislinam. Za vaše zobe je bolje, da skupaj z vinom,čajom ali coca-colo zaužijete tudi hrano.

MOTNJE PREHRANJEVANJA IN PREBAVNE TEŽAVE

Tudi nekatere zdravstve težave lahko povzročijo poškodbe enamela.Med tovrstne težave spadajo: reflux, bulimija in druge motnje hranjenja, težave z želodcem. Omenjene težave povzročijo da želodčna kislina pride v stik z ustno votlino/ z zobmi kar povzroči erozijo zob.

UŽIVANJE ZDRAVIL,SUBSTANC KI POVZROČAJO TEŽAVE Z SUHIMI USTI

Slina razredči in poskrbi za kisline v ustih ki razžirajo enamel. V kolikor so stranski učinek ali zdravstveno stanje suha usta se kislina dalj časa zadržuje v vapih ustih in s tem povzroča še več škode na zobeh.

BRUKSIZEM OZIROMA ŠKRATNJE Z ZOBMI

Konstantno stiskanje in drsanje z zobmi (bruksizem) lahko povzroči izarbo ali poko zob.

Untitled-2
izraba zob

Najslabše je ko spite, saj takrat bruksizma, škratnja za zobmi ne morete kontrolirati. Vaš zobozdravnik vam lahko izdela opornico ki preprečuje izrabo ali poko zob. Škrtanje z zobmi je pogosto stranski učinek stresa.

VAŠI ZOBJE NISO ODPIRAČ ZA STEKLENICE !

Nikoli ne odpirajte steklenic z zobmi.Prav tako ne grizite svinčnikov ali nohtov, semen, lušine kokic ali ledu. Vse našteto poškoduje zobe.

OTROCI IN ENAMEL

Pri otrocih je karies v porastu. Zakaj? Otroci  zaužijejo preveč sladkih pijač, ki vsebujejo kisline.

NASVETI KAKO OHRANITI VAŠ NASMEH ZDRAV:

1.Zobe si umijte šele od  30 do 60 minut po jedi ali pijači,saj bo vaša slina v tem času oslabila kislino ki je nastala zaradiužitja hrane in pijače in otrdila enamel.
2
.Nato uporabite mehko zobno krtačko in pasto z flurom.
3.V kolikor nimate pri roki zobne krtačke si lahko pomagate tudi z zaužitjem mleka ali koščkom sira.
4.Radi žvečite čigumije. Odlično. Po jedi žvečite čigumije brez sladkorja saj boste na ta način spodbudili izločanje sline,ki bo preprečila nastanek škode zaradi kislin.

čigumi
zaščita zob

IZBOLJŠAJTE USTNO HIGIENO

Zobe si nitkajte in ne uporabljajte zobotrebcev ! Zobe si umivajte nežno z mehko zobno krtačko. saj lahko trda zobna krtačka poškoduje tako dlesni kot enamel. Dnevno uporabljajte ustno vodo, ki vsebuje fluorid in antispetik. V kolikor razmišljajte o beljenju zob se raje predhodno posvetujte s strokovnjakom.

Povzeto po WebMD.

 

Posted in:
Articles by
Published:
LiveZilla Live Chat Software